środa, 6 czerwca 2012

Lekki jak chmurka sernik truskawkowy na zimno / No-bake strawberry cheesecake

Sezon truskawkowy w pełni, więc tacy truskawkoholicy jak ja są w siódmym niebie. Truskawki potrafią się znaleźć i w śniadaniu i w obiedzie ale oczywiście również i w deserze. A konkretniej w truskawkowym serniku na zimno prawie takim samym jak sernik Dorotki z bloga "Moje wypieki". Sernik jest lekki jak chmurka, obłędnie owocowy i pyszny. Minimalna ilość składników, które skutecznie potrafią zwiększyć obwód bioder powoduje, że możemy te pyszności pochłaniać prawie bez poczucia winy. Przepis idealny tym bardziej, że w rodzinie Łasucha wszystkie kobietki poza Łasuchem są obecnie na diecie i tylko od czasu do czasu mogą się skusić na coś słodkiego. Nie muszę chyba dodawać, że sernik był tak pyszny, że nie zdążył na długo zagościć w lodówce.

Składniki na kruchy spód (forma o średnicy 24-26cm)
15dkg mąki krupczatki
10 dkg masła
5 dkg cukru pudru
1 małe żółtko
szczypta soli

1. Szybko połącz opuszkami palców masło z mąką
2. Dodaj cukier, żółtko i odrobinę soli
3. Jak najszybciej zagnieć ciasto 
4. Odłóż na godzinę do lodówki
5. Rozwałkuj i wyłóż tortownicę, na płasko, nie pozostawiając brzegu jak w przypadku pieczenia tarty.
6. Piecz na złoty kolor w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut

Składniki na masę sernikową
(powtarzam z drobnymi zmianami za Dorotką)
700g świeżych truskawek
2 łyżki soku z cytryny
szklanka jogurtu (schłodzonego w lodówce)
szklanka śmietany36% (schłodzonej w lodówce)
1/4 szklanki miodu
5 łyżek cukru pudru (do smaku, możesz dodać więcej lub mniej cukru)
2,5 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wody
garść płatków migdałowych
kilka płatków migdalowych oraz całych truskawek do przybrania

1. zmiksuj truskawki, jogurt, sok z cytryny, śmietanę, miód i cukier puder w blenderze. 
2. Rozpuść żelatynę w 1/3 szklanki gorącej wody i dolej do masy sernikowej i jeszcze raz zmiksuj wszystko blenderem
3. wrzuć płatki migdałów i dobrze wymieszaj łyżką
4. Wylej masę na upieczony kruchy spód
5. Schładzaj w lodówce przez kilka godzin

Tuskawkowy sernik na zimno zatęsknił za innymi truskawkowymi przepisami, więc dołączył do akcji:
Truskawki 2012

English version

Strawberry cold cheesecake

It is strawberry season so I am in  seventh heaven. I eat them for breakfast, for lunch and of course I put them into various desserts. More specifically I put them in strawberry cold cheesecake. This dessert is as light as a feather, insanely fruity and soooo delicious. Needless to say, the cheesecake was so good that it did not have time for long stay in the fridge;-)

Ingredients for the pastry (for a bakig dish of a diameter of 24-26cm)
150g of coarse flour (can be also regular, all purpose flour)
10
0g of butter
5
0g of powdered sugar
1 small
egg yolk
pinch of salt


1. Quickly combine the butter and the flour by means of your fingertips
2. Add sugar, egg yolk and a pinch of salt
3. Quickly work the dough until pastry is formed
4. Refrigerate for an hour
5. Roll the pastry and place in the baking dish.
6. Bake until golden brown at 200 centigrades for 15-20 minutes

Ingredients for the cheesecake
(adapted from Moje Wypieki)
700g fresh strawberries
2 tablespoons of lemon juice
1 cup of yogurt (chilled in the refrigerator)
1 cup of 36% cream (chilled in the refrigerator)
1/4 cup of honey
5 tablespoons of powder sugar (to taste, you can add more or less sugar)
2.5 tablespoons of gelatine
1/3 cup of water
handful of flaked almonds
a few flaked almonds and whole strawberries for garnish

1. Blend strawberries, yogurt, lemon juice, cream, honey and powdered sugar in a blender.
2. Dissolve gelatin in 1/3 cup of hot water.
3. Add gelatin to cheesecake batter and blend everything once again.
4. Put almonds into batter and mix well with a spoon
5. Pour the bater onto the prebaked pastry
6. Chill in the refrigerator for few hours

48 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda! Jejku, może i ja zrobię takie truskawkowe cudo kiedyś? :)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, koniecznie, bo sernik jest przepyszny :-) Pozdrowionka cieplutkie :-)

      Usuń
  2. Dziś córka powiedziała do mnie - mamo mam ochotę na sernik na zimno . No i drążę temat ... :) wstąpiłam do Ciebie , a można przecież zrobić na spodzie z biszkoptów - pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urszulo, oczywiście można zastosować spód z biszkoptów lub można w ogóle zrobić sernik bez spodu :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  3. Truskawkowa chmurka.
    Brzmi niezwykle kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie lekki, a jaki ma gustowny kolorek :)
    Trudno mu się oprzeć...

    OdpowiedzUsuń
  5. I love strawberries and your cheesecake looks absolutely delicious!

    OdpowiedzUsuń
  6. O tej porze roku nic mi do szczęścia nie potrzeba tylko taki kawałeczek sernika z truskawkami :) uwielbiam za to lato :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dario Anno całkowicie się z Tobą zgadzam. Lato jest pod tym względem wspaniałe :-)

      Usuń
  7. Sounds delicious and looks so summery! Thanks for sharing


    Dave at eRecipeCards.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi Dave, thanks for your king words. I cannot agree more. It is delicious and it is so summery indeed :-)

      Usuń
  8. Piękny, ma wspaniały kolor!

    OdpowiedzUsuń
  9. Lekki jak chmurka i iście owocowy - to brzmi bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglada bardzo lekko. I choc osobiscie wole ciezkie, zwarte serniki, taki tez chetnie bym zjadla w upalny dzien.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trafiłaś w sedno Maggie. To właśnie idealna propozycja na upalny dzień :-)

      Usuń
  11. super opcja dla truskawkowych łakomczuchów :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smacznie wygląda i ten kolor mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda smacznie a smakuje jeszcze smaczniej niż wygląda :-)

      Usuń
  13. ooooo ktoś tu lubi truskawki :) u mnie z kolei deser na ciepło, crumble :) ale sernikiem nie pogardzę, o nie! :) jeszcze nigdy nie bawiłam się z mieszaniem truskawek z twarogiem. Ale wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny masz blog wiesz?:) Na pewno będę tu częściej zaglądać :D!PS.Obserwujemy ? Buziaaaaaaki:**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elwira wielkie dzienx za pochwały. Zapraszam do Łasucha. Buźka:-)

      Usuń
  15. nie dość, że pyszny, to i niemal 'bezgrzeszny' - ideał :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mogę się z Tobą Kaś nie zgodzić :-)

      Usuń
  16. Jak ja uwielbiam takie rzeczy! Jutro kupuje truskawki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I koniecznie zrób taki sernik bo naprawdę warto :-)

      Usuń
  17. Piękny. Widać w nim takie malutkie bąbelki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Katie. Te bąbelki też wydają mi się urocze :-)

      Usuń
  18. Wygląda ślicznie:) (jak Ty na nowym zdjęciu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh Kaczodajnio dziękuję za tak miłe słowa :-D Bardzo dziękuję :-D

      Usuń
  19. Różowiutki i nabąblowany - jest po prostu uroczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mogę się z Tobą Ivka nie zgodzić hihihi :-) Pozdrawiam cieplutko :-D

      Usuń
  20. Wygląda przepięknie! Już czuję jak rozpływa się w ustach... mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Emcia! Mogę potwierdzić, że ten serniczek rzeczywiście rozpływał się w ustach :-)

      Usuń
  21. Proste, ale jakie efektowne! Kolor wyszedł ci niebiański:)

    OdpowiedzUsuń
  22. SKoro on taki lekki to z wielką chęcią bym go zjadła ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. Kupuję ten sernik, wygląda niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Cudownie wygląda!
    Mam słabość do serników, chociaż te na zimno to jadam rzadko.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten jest pyszny i lekki więc zachęcam do wypróbowania Russkaya :-)

      Usuń